فهرست مطالب

پژوهشنامه نقد ادبی و بلاغت
سال نهم شماره 4 (پیاپی 20، زمستان 1399)

  • تاریخ انتشار: 1400/05/30
  • تعداد عناوین: 8
|
  • محمدرضا پاشایی*، هادی دهقانی یزدلی، مهدی حمزه پور صفحات 1-19

    هستی آدمی همراه با کارکردها و منش هایی که از خویش آشکار می کند، از سرچشمه های فراوان و گوناگونی آبشخور می یابد. یکی از این آبشخورهای اساسی و بنیادین که بر هستی آدمی سایه می اندازد، کهن الگوها هستند. کهن الگوها تصاویر یا نمادهای ناخودآگاه جمعی بشرند که ذهنیت، اندیشه و رفتار آدمی را در سیطره خود دارند و خود را در حیات اجتماعی، فرهنگی و هنری بشر، در قالب های گوناگونی هویدا می سازند. این تصاویر در ناخودآگاه روان آدمی پنهان هستند و سرچشمه زایای اسطوره ها، آیین ها و روایت ها قرارمی گیرند. خورشید از جمله کهن الگوهای مشترک بین اقوام مختلف بشری است که روایت های اسطوره ای گوناگونی را در میان ملل ساخته و پرداخته است. این کهن الگو از جمله اساسی ترین عنصر ذهنیت و اندیشه اسطوره ای ایرانی است که از اعصار دور تا به امروز در دوره های مختلف تاریخی، فرهنگی و اجتماعی، سلطه و بازتاب خود را در اندیشه، ذهنیت و میراث هنری و ادبی فرهنگ ایرانی حفظ کرده است. از میان طبقات اجتماعی و فرهنگی هر جامعه و ملتی، شاعران یکی از مهم ترین طبقاتی هستند که از طریق شعر خویش، انواع و اقسام درون مایه ها و تصاویر کهن الگویی را به ارث می برند و آن ها را به سپهر اندیشه و فرهنگ دوران بعد از خود منتقل می کنند. «خورشید» از کهن الگوهای مشترک اقوام بشری است که با درون مایه های گوناگونی در آثار فرهنگی اقوام مختلف آشکار می گردد. از جمله شاعرانی که در افق زبان و ادبیات فارسی به گونه ای برجسته و متمایز از تصاویر و درون مایه های مربوط به کهن الگوی خورشید در شعر خود بهره می برد، «نظام الدین استرآبادی» است. انعکاس این کهن الگو در منظومه فکری نظام الدین استرآبادی، موضوعی است که این پژوهش به آن می پردازد. در این مقاله، دیوان نظام الدین استرآبادی بر اساس نظریه تحلیل کهن الگویی یونگ بررسی شده است و تاثیر کهن الگوی خورشید در منظومه فکری شاعر، توصیف و تحلیل می گردد. بر اساس تحلیل کهن الگویی دیوان نظام، «قدرت، تاجداری، ثروت، زیبایی و حیات» از جمله درون مایه هایی هستند که کاربرد کهن الگوی خورشید را در شعر نظام مکرر می سازد. سلطه این کهن الگو در فضای فکری و هنری این شاعر، در تصویرسازی و توصیفات شعری نظام الدین کارکردی برجسته و متمایز دارد.

    کلیدواژگان: کهن الگو، اسطوره، خورشید، نظام الدین استرآبادی، شعر
  • تقی پورنامداریان، محمدسامان جواهریان* صفحات 21-38

    «ساختار» به معنی وجود ارتباط میان اجزای یک متن است، به شکلی که وجود هیچ جزیی، اتفاقی یا بی دلیل به نظر نرسد. یکی از وجوه تفاوت شعر نیمایی با شعر سنتی، در ساختار آن است. شعر سنتی به طور عمومی، بیشتر در سطح بیت دارای ساختار و انسجام است، تا در کلیت خود. این ادعا بیشتر درباره اشعار غنایی همچون غرل، صادق است، نه درباره اشعار بلند آشکارا روایی، همچون شاهنامه یا خسرو و شیرین. تاکنون بحثی همه جانبه درباره ساختار شعر نیمایی صورت نگرفته است و بیش از هر چیز بر ارتباط صور خیال تاکید شده است. برای تحلیل ساختار شعر نیما می توان از مفاهیم حوزه روایت شناسی پساکلاسیک استفاده کرد. در روایت شناسی کلاسیک یا ساختگرا، اغلب ژانرهایی چون حکایت، داستان کوتاه و رمان که جنبه روایی آن ها قوی و آشکار است، مورد توجه بودند. در مقابل، در روایت شناسی پساکلاسیک، توجه به ژانرها و یا حتی رسانه های دیگر که جنبه روایی آن ها چندان قوی نیست و در گذشته مورد توجه روایت شناسان قرار نداشتند نیز رواج دارد؛ برای مثال، روایت شناسی پساکلاسک به پدیده هایی چون انواع نمایش، شعر غنایی و حتی موسیقی نیز توجه دارد. «واقعه مندی»، یکی از مفاهیم روایت شناسی است که برای تحلیل ساختار شعر نیمایی می توان از آن کمک گرفت. واقعه، رخداد یا چرخش تعیین کننده در متن روایی است و ساختار شعر نیما در بسیاری از موارد، ناشی از وجود پیرنگی واحد در سراسر شعر است که در خدمت ایجاد یک واقعه است. میزان واقعه مندی یک رخداد، به میزان تخطی آن از طرح واره وابسته است. طرح واره ها، الگوهای قالبی و آشنا برای ذهن هستند. طرح واره ها خود دو نوع اند: چارچوب و پی آیند. تفاوت این دو در توالی مند بودن «پی آیند» در مقابل ایستایی «چارچوب» است. سه نوع اصلی واقعه را می توان به این صورت برشمرد: واقعه در سطح رخدادها، واقعه در سطح ارایه، و واقعه در سطح دریافت. نمونه های هر سه نوع را می توان در اشعار آزاد نیما یافت.

    کلیدواژگان: ساختار، نیما، واقعه، واقعه مندی، طرح واره
  • صادق خدادوست، علی دهقان*، حمیدرضا فرضی صفحات 39-62
    فنون روایی به شگردهای روایت داستان گفته می شود که در ادبیات پسامدرن، دگرگونی پیدا کرده است. به طور کلی، آثار پست مدرن، نابهنجار و آشفته به نظر می رسند و نمی توان آن ها را مانند آثار سنتی تحلیل و تفسیر نمود. در رمان های این سبک ادبی، اصولی که در ادبیات داستانی به طرح، آغاز و پایان مشخص، روایت خطی منسجم، زبان صریح و نظام مندی روایت تعلق دارد، به هم می ریزد و اگر خواننده آثار پست مدرن درباره شیوه نگارش آن ها اطلاعی نداشته باشد، خواندن این آثار برایش ملال آور می شود و مطالعه آن ها نیمه تمام می ماند. فرم این گونه نوشته ها نیز بر پیچیدگی متن می افزاید و زمینه را برای خوانش های متعدد فراهم می کند. این نوع ادبی، تاثیری انکارناپذیر بر جریان هنر و ادبیات ایران گذاشته است. با وجود شناخته و پذیرفته شدن این سبک، به علت عدم آشنایی کامل با خاستگاه ها، اصول و مولفه های آن، هنوز نسبت به حضورش در ادبیات داستانی ایران تردید وجود دارد. این تردید انگیزه کافی را برای بررسی های مصداقی به وجود آورده است تا زمینه ها، اصول و شاخصه های پسانوگرایی در داستان های فارسی تحقیق و شناخته شود. در میان آثار داستانی ایرانی، رمان «دل فولاد» اثر روانی پور از گونه رمان های پسانوگرایی شمرده شده است و در این مقاله، رمان یادشده از منظر عناصر روایی مطالعه گردید تا اعتبار دیدگاه موجود ارزیابی شود. بدین منظور، «دل فولاد» بر مبنای نظریه های پسامدرنیستی بازخوانی، و فنون روایی و نقش روایت در برجسته کردن سبک آن بررسی شد. نتیجه این جستار تحلیلی توصیفی گویای آن است که مولفه هایی همچون بی نظمی زمانی در روایت رویدادها، دور باطل، شخصیت های خاص، بازی زبانی و افراط در کاربرد صور خیال، تناقض، بینامتنیت و چندصدایی در این رمان روانی پور برجستگی خاصی دارد. از این رو، اعتبار دیدگاه های مربوط به تاثیرپذیری این رمان از مکتب ادبی پست مدرن، از پشتوانه تحقیقی برخوردار است و می تواند به عنوان گواهی بر تاثیرپذیری ادبیات داستانی فارسی از ادبیات پسامدرن غرب تلقی شود.
    کلیدواژگان: دل فولاد، پسامدرن، روانی پور، روایت، بی نظمی
  • محمدرضا صالحی مازندرانی*، نصرالله امامی، قدرت قاسمی پور، محمدعلی بیدلی صفحات 63-86

    مقوله مکان و گونه شناسی آن و مناسبات سوژه و مکان، درون گفتمان های گوناگون و در ژانر های متفاوت قابل بررسی است. ما در این پژوهش، امر مذکور را درگفتمان تصوف کار بست داده ایم. و در این خصوص با مطالعه مقامات های ابوسعید، نیشابور را به عنوان مکان گسترده و خانقاه را به مثابه مکان کانونی گفتمان انگاشته ایم. و نشان داده ایم نیشابور قبل از حضور ابوسعید، دارای ساختار شهری و پیوست معنایی و مکانی«پیوستاری» است. تکثر فرهنگی، حضور سایه ای گفتمانی ادیان ، درکنار گفتمان غالب شریعت محور، نیشابور را به ترامکان، فراشهر و مکانی«پدیداری» مبدل کرده است. حضور تمایز آفرین ابوسعید در نیشابور در شکل پیوستاری وکاربردی عناصر شهری تصرف می کند؛ و در ادامه شهر را به مکان منازعه با زنجیره ای از هویت های هم ارزگفتمان های قطب مخالف بدل می کند. و«نا پیوستاری مکانی» رقم می خورد. نگرش نوبنیاد ابوسعید به تصوف و پیدایش و زایش گفتمانی نو، نیشابور را دچار زایشی مجدد کرده است. فاعلیت سوژه در مکان، مرجعیت مکانی را «باز پردازی» کرده وحاکمیت گفتمان شریعت مدار را کم رنگ نموده و سایه خانقاه را بر مسجد انداخته است. خانقاه درمسیر تغلب گفتمانی به عنوان کارگاه تربیت صوفی، مکانی شبکه ای-القایی است که در آن، بین مقام نفسی صوفی با مکانش در خانقاه قید تساوی بر قرار است. و چیدمان معماری خانقاه برابر با چیدمان هندسه قدرت گفتمان صوفیه است. ما سه گونه مناسبت بین سوژه و مکان برشمرده ایم: وقتی که تنها وجه معنایی مکان بستر جریان یابی حکایت است، سوژه بر آن غالب است. گاهی وجه زاینده مکان به سوژه معنا وتشخصی می دهد که تا قبل از آن فاقد آن بوده است، در این حالت مکان بر سوژه غالب است نمونه آن بسط روحی ابو سعید پس از حضور بر مزار ابوالفضل سرخسی است. نوع سوم که به نظر می رسد تازگی دارد؛ زمانی است که قصد سوژه و مکان معنا دهی و معنا یابی است، نه غلبگی مطلق. دراین نوع عامل تعامل یا عینی است یا ذهنی. فاعلیت ابوسعید درهمه این تصرفات و تغییرات در هویت و نوع مکان،غلبگی وتعامل مکانی، تمهیدی برای گسترش، انتشار و ورودگفتمان نوپدید به مناسبات قدرت است.

    کلیدواژگان: گونه شناسی مکان، گفتمان تصوف، ابوسعید، نیشابور، خانقاه
  • مهدی عبدی، عسگر صلاحی*، شهریار گیتی صفحات 87-110
    با طرح نظریه های نو، نقد و بررسی آثار ادبی مسیر متفاوتی را پیش گرفته است و حوزه های جدیدی چون مطالعات بین رشته ای به وجود آمده که موجب شناخت ظرفیت و دریافت های نو از آثار ادبی شده است. از جمله این مطالعات، بررسی بین ادبیات داستانی و نمایشی است. این دو حوزه که از دیرباز با هم پیوند داشته اند، در دوره معاصر، به ویژه با پیشرفت و گسترش سینما، بسیار به هم نزدیک شده اند. از این رو، امروز نمایش از ظرفیت های ادبیات داستانی و ادبیات داستانی از برخی ویژگی های درام استفاده می کند، تا جایی که ادبیات داستانی به عنوان بن مایه آثار نمایشی و سینمایی نقش پررنگی در تولید این آثار دارد. با این توضیح، در این پژوهش سعی می شود دو اثر «کوزیما یا تقریبا گراتزیا» از «گراتزیا دلددا» و «آینه های دردار» از «هوشنگ گلشیری» بر اساس الگوی گوستاو فرایتاگ، نمایشنامه نویس و منتقد آلمانی نقد و بررسی شود. الگوی فرایتاگ اساسا یک ساختار نمایشی است که در یک رمان، فیلم یا دیگر آثار داستانی به آشکارسازی رویدادها به ترتیب تاریخ وقوع می پردازد. این الگو، هرمی پیشنهادی است برای تحلیل ساختار روایی داستان های تراژیک و شامل پنج قسمت یا مرحله مقدمه یا معرفی، کنش صعودی و گره افکنی، نقطه اوج، کنش نزولی و سقوط و وقوع فاجعه و گره گشایی است که در کنار بررسی این مراحل نمایشی، امکان بررسی آثار را بر اساس ساختار سه پرده ای فراهم می آورد. شیوه این پژوهش، توصیفی تحلیلی و به روش کتابخانه ای و اسنادی در قالب مطالعه تطبیقی است. بر اساس یافته های پژوهش، این دو اثر با مراحل پنج گانه این الگو تطابق، و نیز ساختاری نمایشی دارند. اگرچه این دو اثر از دو مکتب و سبک متفاوت است، اما تطابق آن ها با این الگو نشان می دهد که این دو اثر ساختار مشترکی دارند و ورای روایت داستانی، ویژگی نمایشی نیز دارند و قابلیت پرداخت ساختاری سه پرده ای در آن ها دیده می شود که به عنوان الگویی روایی در آثار نمایشی محسوب می گردد.
    کلیدواژگان: هوشنگ گلشیری، آینه های دردار، گراتزیا دلددا، کوزیما یا تقریبا گراتزیا، نمایش (درام)، هرم فرایتاگ
  • مجاهد غلامی* صفحات 111-134

    با اندک مایه ای از احتیاط، آن هم به این دلیل که در المعجم فی معاییر اشعار العجم (حدود 630 ق.) درباره تاثیرپذیری شمس قیس رازی از نقد الشعر قدامه بن جعفر (337260 ق.) تصریحی وجود ندارد، می توان در آشنایی شمس قیس با ایده ها و آرای قدامه پیرامون نقد شعر که بنا بر تلقی قدمایی به معنای معرفت محاسن و معایب شعر بوده است و بازآوری آن ها در المعجم، تردیدی به خود راه نداد. آنچه این ادعا را توش و توان می بخشد، به ویژه این همانی هایی است که درباره عیوب شعر و بحث هایی بر سر عیوب معاظله، تناقض، تخلیع، خطاهای لفظی، خطاهای معنوی، کیفیت مدح و... در این دو کتاب وجود دارد. برخی اشعاری که شمس قیس در کتاب خود به استشهاد آورده نیز فارسی شده شواهد شعری نقد الشعر در همان مواضع است. البته گاهی شمس قیس در مسایل بلاغت و نقد شعر نظرهایی هم دارد که دربردارنده چیزهایی افزون بر نظر قدامه و گاه متفاوت با آن است. خاصه یکی از جذاب ترین این همانی های المعجم با نقد الشعر، در دیدگاه های این دو نویسنده درباره «مدح» قابل ردیابی است؛ دیدگاه هایی که که تاثیرپذیری حکما و ادبای اسلامی از فکر یونانی و ارسطویی در مسئله اخلاق را نیز آینگی می نماید. گذشته از این ها، نقد الشعر نخستین کتاب بلاغی ای است که در آن، بلاغت یونانی به بلاغت اسلامی آمیخته است. از اینرو شمس قیس رازی را به سبب تاثیرپذیری ای که از برخی ایده ها و آرای قدامه داشته است، باید کسی دانست که به واسطه وی گزاره هایی از فکر فلسفی و بلاغی یونانی به کتاب های بلاغی فارسی راه یافته است و آثار بلاغی و ادبی متاثر از خود را نیز به قدر وسع از آن برخوردار نموده است. نهایتا از مقایسه المعجم فی معاییر اشعار العجم و نقد الشعر به آشکارگی برمی آید که آن نظام مندی ای که در الگوی پیشنهادی قدامه برای بازشناساندن جید و ردی شعر از یکدیگر هست و با تعریف وی از شعر پیوندی اندامیک دارد، در المعجم نیست.

    کلیدواژگان: بلاغت، المعجم فی معاییر اشعار العجم، نقد الشعر، عیوب شعر
  • جعفر فسایی*، نجمه دری صفحات 135-158
    گذار از دوگانه مرسوم و متداول «زیربنا روبنا» و عبور از بزنگاه های شناخته شده سیاسی اجتماعی به عنوان محرک ها و متغیرهای اصلی در شکل گیری موضوعات و مفاهیم، امکانی در نقد ادبی فراهم می سازد که بتوان از زوایای متفاوت به متون نگریست و از این طریق، لایه های معنایی متن را آشکار ساخت. با توجه به این مسیله، در جستجوی مبنای نظری اندیشه های نیست انگارانه صادق هدایت می توان در کنار توجه بر نقش مولفه های مهمی از قبیل مولفه های اقتصادی اجتماعی و سیاسی، به عامل و محرک بسیار مهم دیگری اشاره کرد و در پرتو آن، توضیحی برای اندیشه های این نویسنده مطرح ارایه داد. در نوشتار حاضر، محورهای فکری صادق هدایت که ناظر بر جهانی پوچ، فاقد معنا و غایت و نیز سرشار از تناقض های چندبعدی و پیچیده است، در پرتو یک انقلاب علمی مورد بازخوانی قرار گرفته است. مراد از انقلاب علمی در این نوشتار، مفهومی است که تامس سامویل کوهن، فیلسوف و نظریه پرداز تاریخ علم در قرن بیستم، آن را برای توضیح و تبیین پاره ای از تحولات فکری و اجتماعی در سنت های غربی به کار گرفته است. کوهن معتقد بود که تحول در علم، عامل چرخش ها و تغییرات بنیادین در الگوهای فکری، سرمشق ها یا پارادایم ها می شود. نتایج تحقیق حاضر که از بررسی پاره ای از داستان های کوتاه، نمایش نامه ها و نیز مقاله های صادق هدایت به دست آمده است، نشان می دهد که ذهنیت غالب این نویسنده و روشنفکر مطرح، در مواجهه با هستی و به طور کلی، مبنای نظری تفکرات وی، در برخورد با اندیشه های ماتریالیستی و تکامل گرایانه چارلز داروین صورت بندی شده است. از این چشم انداز، جهان ابزورد صادق هدایت و غالب محورهای فکری او، ریشه در یک چرخش یا انقلاب در عرصه علم تجربی دارد. این انقلاب که در نتیجه آن، روایت های تازه و بدیعی از انسان و مناسبات او در هستی و قرایت تازه ای از مفهوم خداوند، در مقابل کلان روایت های سنتی و کلیشه ای مطرح شد، موجب به وجود آمدن نوعی گسست معرفت شناسانه گشت و نوشتار حاضر سعی کرده است که صادق هدایت را در این گسست بسیار مهم و بنیادین فهم نماید.
    کلیدواژگان: صادق هدایت، ادبیات داستانی، پارادایم، نیست انگاری، ادبیات ابزورد
  • علی محمد موذنی*، تیمور مالمیر، معصومه عبادی صفحات 159-182
    مضامین نوگرایی عصر مشروطه در آثار بیشتر شاعران و نویسندگان این دوره دیده می شود. منشاء این محتواهای ادبی متاثر از عوامل بیداری ملت بودند و موجد آثار مهم این عصر شدند. تعمق در برخی از این آثار، نگرش خاص و منحصر به فرد صاحبان خود را بر ما روشن می کند و با مقایسه دیدگاه های آنان می توان به تفاوت ها یا اشتراکاتی دست یافت. بعضی از آن ها همچون وطن، قانون و آزادی در ادبیات، بیانگر دفاع حقیقی از ملتی ستمدیده و جامعه ای گرفتار استبداد است، اما گرفتاری در ایسم های (Ism) روشنفکرانه، همچون ناسیونالیسم، نیهیلیسم و شووینیسم یادآور تجدد به معنی خاص تری است. تعمق در برخی آثار نشان می دهد که افراط در افکار نوگرایانه سبب نوعی تناقض در دیدگاه های متجددانه شده است. هرچند مسایل سیاسی اجتماعی و انتقاد از آن ها، محور اصلی درون مایه های آثار این دوره است، اما لزوما همه منتقدان از یک زاویه مشخص به مسایل نگاه نمی کنند. در این عصر، گرایش به نمایش و نمایشنامه نویسی رواج یافت و به لحاظ مردمی بودن، جایگاه عرضه تمایلات و نقدهای سیاسی اجتماعی شد. شعرای برجسته ای نظیر میرزاده عشقی، ایرج میرزا و عارف قزوینی به خلق آثار نمایشی با رویکرد متجددانه و نگاه انتقادی به اوضاع سنتی ایران پرداختند. هر یک از این ادبا با اندیشه و ایدیولوژی خود و با هدف اصلاح اوضاع سیاسی و اجتماعی به مبارزه قلمی روی آوردند. پژوهش حاضر با روش توصیفی تحلیلی به بررسی مضامین برجسته مظاهر تجدد در آثار نمایشی عشقی، ایرج میرزا و عارف، وجوه اشتراک، افتراق و تناقض های درون مایه آثار نمایشی آنان در حوادث تاریخی پرداخته است و عوامل و مقتضای احتمالی که در گرایش هر کدام از شاعران سه گانه مورد بحث موثر بوده است و در آثارشان نمود عینی یافته، شناخته می شوند. نگاه عشقی و عارف به حوادث کاملا سیاسی بود و ایرج میرزا نماینده طبقه اشراف با افکار مترقی به نقدهای تند اجتماعی می پرداخت و شگردهای هنری در آثار وی پررنگ تر بود.
    کلیدواژگان: درون مایه، آثار نمایشی، شعر دوره مشروطه، اشعار دراماتیک، تجدد
|
  • MohammadReza Pashaei *, Hadi Dehghani.Y, Mahdi Hamzepoor Pages 1-19

    Human existence, along with the functions and origins it reveals, draw from a wide variety of sources. One of these basic sources that overshadows human existence are archetypes. Archetypes are images or symbols of the human subconscious that control the human mind, thought, and behavior and manifest themselves in human social, cultural, and artistic life in a variety of forms. These images are hidden in the human subconscious and are the source of the myths, rituals and narratives. The sun is one of the common archetypes between different human races that has created and dealt with various mythical narratives among nations. This archetype is one of the most basic elements of the mentality and thought of Iranian myths that has preserved its dominance and reflection in Iranian thought, mentality, artistic and literary heritage in different historical, cultural and social periods from ancient times until now. Among the social and cultural classes of any society and nation, poets are one of the most important classes - who, through their poetry, inherit all kinds of archetypal themes and images and transfer them to the sphere of thought and culture of the later period. The sun is one of the common archetypes of human races that is revealed with different themes in the cultural works of different races. Nizamuddin Astarabadi is one of the poets on the horizon of Persian language and literature who uses images and themes related to the archetype of the sun in his poetry in a prominent and distinctive way. The reflection of this ancient archetype in Nizamuddin Astarabadi's intellectual mindset is the subject of this research. In this article, Nizamuddin Astarabadi's Divan is studied based on Jung's theory of archetypal analysis and the effect of the archetype of the sun on the poet's intellectual system is described and analyzed. According to the analysis of the archetype of Nizamuddin Astarabadi's divan, "power and crowning, wealth, beauty, life" are among the themes that repeat the use of the archetype of the sun in Nizamuddin Astarabadi's poetry. The dominance of this archetype in the intellectual and artistic space of this poet has a prominent and distinct function in the illustration and poetic descriptions of Nizamuddin.

    Keywords: Archetype, myth, Sun, Nizamuddin Astarabadi, Poetry
  • Taghi Pornamdarian, MohammadSaman Javaherian * Pages 21-38

    Structure refers to a connection between segments of the text so none of them is considered arbitrary or random. One of the main differences between Nimaian Poetry and Persian classic poetry lies in their structure. Persian classical poetry usually lacks one main structure and every single couplet of any poem is more or less independent. This is mainly true about lyric poetry like Qazals not about long and obviously narrative poems like Shahnameh or Khosrow va Shirin. The structure of Nimaian Poetry has not been studied thoroughly yet and what has been emphasized generally is the connection between the images. Certain concepts from postclassical narratology can be used in order to analyze the structure of Nima's poems. In the classic or structuralist narratology genres like fable, short story, and novel which have a strong and obvious narrative aspect were mainly the subject of study. In the postclassical narratology, on the other hand, other genres and media which have not such an obvious narrative aspect and were not studied by the classical narratology, concern the narratologists. For example, postclassical narratology tends to study phenomena such as performative arts, lyric poetry, and even music. Eventfulness is one of the concepts from narratology that can help us to analyze the structure of Nimaian poetry. Event is the crucial turning in the narrative text. The structure of Nima's poems usually is based on a plot that ends in an event. Deviation from schemata determines the level of eventfulness. The concept of schema originally comes from cognitive sciences. Schemata are models that are familiar to minds. There are two kinds of schema: Frame and Script. Frames are static but scripts consist of a sequence of incidents. There are three main kinds of event in poetry: event in happenings, presentation event, and reception event. Nima's poems usually contain an event and exemplify all these three kinds of event.

    Keywords: Structure, Nima, event, eventfulness, schema
  • Sadegh Khodadoost, Ali Dehghan *, Hamidreza Farzi Pages 39-62
    Narrative techniques are the techniques of storytelling that have changed in postmodern literature. In general, postmodern works seem abnormal and chaotic and cannot be analyzed as traditional works. In this literary style novels, the principles that in fiction literature belong to a specific plot, beginning and ending, coherent linear narrative, explicit language and systematic narrative are changed and if the reader of postmodern works has no knowledge about the way of writing, reading these works becomes boring and their study my be incomplete. The form of such writings also adds to the complexity of the text and provides the basis for multiple readings. This literary type has had an undeniable impact on the flow of Iranian art and literature. Despite being recognized and accepted, due to the lack of complete familiarity with the origins, principles and components of this style, there is still doubt about its presence in Iranian fiction. This skepticism has created enough motivation for case studies to investigate and identify the backgrounds, principles and characteristics of postmodernism in Persian stories. Among Iranian fiction works, Ravanipour's novel "Del Foolad" is considered as a postmodernist novel. In this article, the novel has been studied from the perspective of narrative elements to evaluate the validity of the existing view. For doing so, "Del Foolad" was studied on the basis of postmodernist theories of reading and narrative techniques, as well as the role of narrative in highlighting its style. The result of this analytical-descriptive research showed that components such as time irregularity in the narration of events, vicious circle, special characters, language play and extremes in the use of imaginary forms, contradictions and intertextuality and polyphony are highlighted in this novel. Therefore, the validity of the perspectives on the influence of postmodern literary school on this novel can be considered as a proof of the influence of western postmodern literature on Persian fiction literature.
    Keywords: Dell Foulad, Postmodern, Monirou Ravanipour, Narrative, Irregularity
  • MohamadReza Salehi Mazanderani *, Nasrolla Emami, Ghodrat Ghasemipour, MohammadAli Bideli Pages 63-86

    The issue of place, its typology, and the relations between the subject and the place are important elements in any discourse and genre studies. To analyze any discourse, it is also essential to discover the hidden layers in such relations, and Tasawwuf, as a discourse is no exception to this rule. To discover and spot such relations, the authors, by studying TheMaghamat of Abu Sa’eed, and considering Neishabour as the bigger  place and khaneqah as the focal place of the discourse, intended to illustrate that before the presence of Abu Sa’eed, Neishabour had enjoyed a civic structure, and semantic continuity, and it also was a place of “integrations”, until the distinguishing presence of Abu Sa’eed, affected the city’s integration and its practical elements, and led to a “spatial disintegration”. In other words, the agency of the subject “reconstructed” the authority of the place in such a way that the governing discourse of religion faded and the mosque was marginalized by the khaneqah. Meanwhile, khaneqah, on its route to gain the discursive control, as a place for educating the Sufis, turned into a “network of induction” in which the relationship between the sufi’s spiritual rank and his position in the Khaneqah in one hand and the architectural arrangement of the khaneqah and the geometry of power in the discourse of Tasawwuf on the other hand were balanced. The present study showed that there were three kinds of relationship between the participant and place: first, when the primary function of the place is to set a context for the narrative domain, the subject has superiority  over the place; second, when the place gives the participant a meaning and identity previously lacking, the place has superiority over the participant; and third, when the intention of the subject is to interact with the place and in so doing both give meaning to and get meaning from each other. The study also showed that Abu Saeed’s agency in all these acts and their interactions finally set the stage for the expansion, spread and the entrance of the newly found discourse of the subject in power relations

    Keywords: typology of the place, discourse of Tasawwuf, Abu Sa’eed, Neishabour, Khanqah
  • Mehdi Abdi, Asgar Salahi *, Shahriyar Giti Pages 87-110
    With the development of new theories, the critique of literary works has taken a different path, and new areas such as interdisciplinary studies have emerged that they have led to the recognition of new capacities and perceptions of literary works. One of these studies is between fiction and dramatic literature. These two fields have been connected for a long time and have become very close in the contemporary period, especially with the development and expansion of cinema, so today, the drama uses the capacities of fiction and fiction uses some features of drama to some extent. Fiction literature as the basis of dramatic and cinematic works has a significant role in the production of these works. With this explanation, this study tries to critique the two works "Cosima or almost Grazia" by "Grazia Deledda" and " Lidded Mirrors" by "Houshang Golshiri" based on the model of Gustav Freytag, a German playwright, and critic. The Freytag pattern is essentially a theatrical structure that reveals events in chronological order in a novel, film or other work of fiction. This model is a proposed pyramid for analyzing the narrative structure of tragic stories and includes five parts or stages, including Introduction, Rise, climax, Return or Fall, and Catastrophe, Allows the study of works based on a three-curtain structure. The method of this research is descriptive-analytical and library and documentary method in the form of comparative study. Based on the research findings, these two works correspond to the five stages of this model and have a dramatic structure. Although these two works are from two different schools and styles; But their conformity with this pattern shows that these two works have a common structure and beyond the narrative, they also have dramatic feature and have the ability to pay for a three-act structure that is considered as a narrative model in drama.
    Keywords: Hooshang Golshiri, Lidded Mirrors, Grazia Deledda, Cosima, drama, Pyramid of Freytag
  • Mojahed Gholami * Pages 111-134

    Because In Al-Mu'jam fi Ma'a'ir Ash'ar alAjam there is not Reference to the Naqd al-shi'r and its writer, Qudama-ibn ja'far, only with A little cautious can talking about familiarity of Shams Qays Razi with Qudama-ibn ja'far’s opinions and ideas in Poetry Criticism, that in last Centuries means Understanding good and bad poetry, and Reproduce them in AlMu'jam fi Ma'a'ir Ash'ar alAjam. What reinforces this idea, are similarities in these two books about the Defects of poetry like contradiction, Verbal and semantic errors, Features praise and other. For example, “Takhli” in Al-Mu'jam is equal to the three parts of “Deviation from metre” in Naqd al-shi'r; “Monaqeze” in Al-Mu'jam can be considered “Estehale & Tanaqoz” in Naqd al-shi'r; “Verbal errors” in Al-Mu'jam can be equated with word-weight’s Coordination in Naqd al-shi'r; the defect of "Tafwif" in Al-Mu'jam can be seen in the Qudama-ibn ja'far’s words about the defects of the word etc. The similarity between Shams Qays Razi and Qudama-ibn ja'far’s ideas and opinions about praise and its quality, in the period of dependence of literature and poetry on the courts and institutions of power and the period of the spread of court poems, is also very interesting. Of course, it is reminded that sometimes Shams Qays Razi’s ideas are different or more voluminous Compared with Qudama-ibn ja'far’s ideas. Also Because Naqd al-shi'r is the first rhetorical book that has combined Islamic rhetoric with Greek rhetoric, so Shams Qays Razi according to His influences from Naqd al-Shi'r, is the first to introduce Greek philosophical and rhetorical material into Persian books and in this way it has influenced Persian rhetorical books. But Naqd al-shi'r, Due to having rule in introducing poetry criticism and having Pattern for knowing the good and bad standards of poetry is more methodical than AlMu'jam fi Ma'a'ir Ash'ar alAjam.

    Keywords: AlMu'jam fi Ma'a'ir Ash'ar alAjam, Naqd al-shi'r, Literary Criticism, Rhetoric, Poetry Defects
  • Jafar Fasaei *, Najmeh Dorri Pages 135-158
    Transition from common and prevalent dual substructure and superstructure and crossing political, social well known situation as main motives and vanables in formation of subject and concepts providing a possibility in literary criticism in order to regard. Contexts from different angles and through this reveal contexts semantic layers. Regarding this issue, in questing theoretical basis of Sadegh Hedayats nihilistic thoughts we can point another important factor and motive besides regarding the role of important components such as economic, social and political components and in the light of it present an explanation for the thoughts of this prominent author. In this article Sadegh Hedayats Thought that indicate an absurd world, meaningless and purpose and full of Multidimensional and Complicated Contradictions, are being readout in the light of a “Scientific revolution”. What is meant by scientific revolution in this article is a concept that is used by Thomas Samuel Kuhn the theorist of Philosophy of Science In the twentieth century, in order to explain the some of the most important intellectual and social changes in Western traditions. He believed that scientific revolutions would create new paradigms. The results of this research that are obtained from studying some of Sadegh Hedayats short stories, scripts and articles, indicate that dominant mentality of this contemporary author and intellectual in confronting with world and generally the theoretical basis of his thoughts, are conformated by confrontation with Charles Darwins materialistic and evolutionary thoughts. From this perspective Hedayats absurd world and his dominant mental axes, are rooted in an evolution and revolution in the field of experimental science. This revolution which in the result proposed the new and novel narratives of mankind, world, and god against Traditional grand narrative and Cliché narrative were leaded to engender a type of epistemological rupture and the present article tries to make understand Sadegh Hedayat in this important rupture.
    Keywords: Sadegh Hedayat, Fiction, Paradigm, nihilism, Absurd literature
  • Ali Mohammad Moazzeni *, Teymoor Malmir, Masoome Ebadi Pages 159-182
    The modernism contents of the modernity concepts such as "home country, the law and the liberty are galore in literature” can be seen in most opuses. As other eras, the origin of these literary contents should be investigated in other fields rather than literature. These factors are those which affect the nation awareness and create the important opuses. By profound thinking on these opuses, we can perceive the unique and particular worldviews of their authors. The political and social conditions of that era and the criticism against them are the main points of modern opuses. Though these concepts cry out for the human rights in the first place, getting involved in intellectual (isms) such as Nationalism, Nihilism, Chauvinism, etc reminds us of a more special meaning of modernity. Studying some of the literary works, indulgence in modernist thoughts, has caused some kind of contradiction in modernist viewpoints. Though the political and social conditions of that era and the criticism against them are the main points of modern opuses. But not all the critics have the same view on the problems. Tendency to plays and writing them was increased in this era and theatres became places for social-political criticism. Poets like Eshqi, Iraj Mirza and Aref Qazvini wrote dramatic literary works with a critical viewpoint. Each one of these poets started to fight through their writings with their own ideology and for the purpose of political-social betterment. Therefor this research contains the main points, the differences and similarities of dramatic opuses and their creator’s ideas with considering of being in same time, same society, same conditions and also historical incidents and etc. to recognize the essential factors which could effect on the three writers orientations. Eshqi and Aref had a completely political point of view while Iraj – as an aristocrat – worked on social criticism in a more artistic way.
    Keywords: Theme, Dramatic works, Modernity era poetry, Dramatic poetry, Modernity